Hari ini, Min nak bercerita tentang print sticker produk makanan. Panjang sedikit celotehnya, tapi dalam musibah dan norma baharu ni, bisnes baru naik dan tumbuh seperti cendawan sebagai side hussle untuk menambah perbelanjaan seharian. Bagi yang baru dalam bidang ini, semestinya anda nak baca lebih, kan?

Jika anda mengunjungi suatu tempat buat kali pertama, rata-rata antara kita akan mengambil masa mencuba benda atau tarikan yang popular di tempat itu, bukan?

Dan yang paling biasa orang buat adalah mencuba makanan! Kalau sedap, mungkin kita nak rasa lagi bila teringin kan? Dengan kepelbagaian khidmat penghantaran makanan yang ada sekarang tidak mustahil untuk mendapatkannya pada bila-bila masa.

Dan benda pertama yang kita mesti tahu adalah mendapatkan maklumat di bekas makanan tersebut, jika order take away. Apa nama premis tersebut, perisa apa, bila tarikh luput, kandungan nutrient dan sebagainya. Manalah tahu kan, bila kita kongsi makanan tersebut dengan teman di pejabat, keluarga rapat, kawan-kawan dan sebagainya mereka pun sibuk menanya beli dekat mana.

Bagi pemilik produk makanan pula…

Pemilik restoran, kafe, warung makan, francais makanan dan minuman mesti mahukan sesuatu supaya pelanggan dapat ingat produk kita. Yang paling senang adalah dengan adanya sticker brand atau jenama bisnes kita kan?

Bukan untuk makanan atau minuman take-out sahaja yang perlukan sticker brand, jangan lupa untuk yang berniaga menjual dalam bentuk doorgift juga ya!

Macam mana nak tahu sticker jenis apa yang kita nak guna untuk produk makanan kita?

1|Mirrorkote

Untuk produk makanan, sticker yang digunakan selalunya adalah jenis Mirrorkote.

print sticker produk makanan 2

Nama ia pun dah beri hint besar; Mirror (cermin). Jadi, permukaannya adalah licin dan berkilat seperti cermin. Orang lebih cenderung untuk tertarik kepada objek yang berkilat dan glossy jadi ianya sesuai untuk dijadikan sticker branding.

Baca lebih lanjut tentang jenis sticker label Mirrorkote di sini.

Umumnya, harga untuk sticker jenis Mirrorkote agak murah di pasaran. Namun, bukan semua pembungkusan makanan sesuai untuk menggunakannya. Kalau makanan sejuk beku (frozen) atau bekas minuman lebih sesuai menggunakan sticker kalis air.

2|Sticker Kalis Air

Sticker kalis air tahan lasak daripada suhu dan lembapan. Apa yang membuatkan ia kalis air adalah jenis materialnya. Sticker kalis air selalunya dibuat daripada kertas plastik sama ada:

  1. Jenis PVC, atau
  2. Jenis PP White

Jika aestetik atau rupa yang anda ingin ketengahkan supaya sesuai dengan tema branding bisnes anda, cuba pertimbangkan juga sticker jenis Transparent.

3|Sticker Transparent

Clear atau Transparent sticker selalunya daripada material kertas plastik juga. Sangat sesuai untuk bekas makanan yang cantik. Yang paling ramai orang guna sticker jenis ini adalah untuk bekas minuman take-away, kan?

print sticker produk makanan 1

Kalau masih tak dapat nak buat keputusan atau perlukan nasihat lebih berkenaan dengan sticker yang sesuai dengan produk makanan kita, team Grafik Designer FLEXISPRINT sedia membantu!

Berpengalaman hampir dua dekad di dalam industri digital printing, FLEXISPRINT telah membantu ramai usahawan mereliasasikan impian untuk memiliki sticker branding yang cantik dan sesuai untuk hampir semua jenis bisnes.

Salah satu bisnes rangkaian makanan yang setia dengan FLEXISPRINT adalah Qidot Cafe yang beroperasi sejak 2016 lagi.

Harga yang murah dengan kualiti yang cantik membuatkan Qidot Cafe membuat tempahan dalam 5000 sticker sebulan!

Sesetengah produk tertakhluk kepada Peruntukan-Peruntukan Penting Pembungkusan Dan Pelabelan Makanan oleh badan-badan berkaitan kerajaan yang tertentu. Kalau rasa pening nak design sticker sendiri mengikut piawaian ini, team designer kami boleh bantu.

Jadi, bagaimana nak buat tempahan print sticker produk makanan ini? Atau jika ingin bertanya dengan lebih lanjut?

Kalau nak terus dapat quotation harga yang paling cepat, cuba order dari website FLEXISPRINT ya. Tiada kos untuk penghantaran jika pos di Semenanjung Malaysia akan dikenakan. Warga sekitar Shah Alam juga boleh self pickup di Flexisprint Sek 2 dan Sek 13 Shah Alam.

Normal order 3 hari pun boleh siap tau!

Waktu operasi (PKPB) masih sama seperti hari biasa iaitu 9.30 pagi hingga 6.30 petang jika mahu walk-in. Kami juga komited dalam usaha sama-sama mengekang wabak pandemik Covid-19, jadi kedai Online kami juga beroperasi 24 jam di Flexisprint.my.
Kalau nak walk-in, alamatnya disini:
  • No 14, Jalan Bunga Tanjung 2/16, Seksyen 2, Shah Alam, Selangor
  • No 12, Jalan Balapan 13/32, Seksyen 13, Shah Alam, Selangor

Jenguk-jenguklah juga akaun media sosial rasmi FLEXISPRINT ya. Manalah tahu ada promosi hebat sedang menanti. Bulan Oktober 2020 ada promosi hebat di Facebook kita tau!

Mirrorkote Sticker
✅ Saiz: 3cm, 500pcs = RM32
✅ Saiz: 5cm, 500pcs = RM55

Singgah, layari dan Follow kami di akaun-akaun ini!

🌸Facebook @Flexisprint

🌸Instagram @flexisprint