Pemilihan Material Bahan Promosi Perniagaan

 

Apabila sesuatu perniagaan dibina ianya perlu di promosikan dengan pelbagai cara. Oleh itu di dalam artikel kali ini FLEXISPRINT akan berkongsi tips pemilihan material bahan promosi perniagaan yang sesuai dengan produk perniagaan anda semua.

 

Businesses need promotional products as a cost-effective means of reaching out to more potential customers. This is a low-cost marketing method to drive customers. Even established global players resort to this marketing strategy. For small businesses like startups, promotional products help cut their marketing budget and still draw people’s attention.

 

Kenalpasti Brand Personality untuk Bahan Promosi Perniagaan Anda

bahan promosi perniagaan

 

Sebelum anda memilih jenis kertas dan artwork design anda, anda perlulah mengenal pasti terlebih dahulu personaliti jenama anda, seperti: sasaran pelanggan, lokasi bahan promosi perniagaan ini akan dipasang atau diedarkan.

Sebagai contoh bahan promosi anda adalah poster untuk event larian. Anda nak letak di setiap papan informasi sekolah, sasaran anda adalah pelajar dan lokasi pemasangan adalah diruang terbuka kaki lima sekolah. Oleh itu design perlu sesuai dengan minat pelajar, material perlu sesuai dengan lokasi ruang terbuka pastikan poster ada finishing laminate.

Contoh lain seperti anda pengusaha kedai makan kaji personality yang sesuai dengan makanan jualan anda. Jika makanan tradisional masukkan element seperti daun pisang dan color yang sesuai untuk poster kedai anda.

 

Pastikan Jenis Kertas Bahan Promosi Perniagaan itu Betul

brown paper packaging super appealing when it’s wrapped around high-end organic coffee or soap. Yet the same paper is totally unappealing when covering bottles of fresh-squeezed juices that look best when they show off their own flashy colors through a clear, unobtrusive label.

Setiap kertas yang ada dipasaran ada tujuan nya sendiri. Seperti manusia kertas juga ada berat atau jisim. Oleh itu anda perlu pastikan jenis kertas yang sesuai dengan bahan promosi perniagaan yang anda pilih.

Jika anda lakukan pemberian bahan promosi perniagaan seperti risalah, flyers, brochure kebanyakannya memilih kertas simili 100gsm atau artpaper 128gsm. Namun begitu jika anda menjual barang mahal seperti rumah 1.5 Juta, pastikan risalah anda menggunakan kertas yang lebih tebal dan dikemaskan dengan lapisan laminate gloss atau matte.

bahan promosi perniagaan

 

Kemasan pada Bahan Promosi Perniagaan

 

Lamination can change the visual and tactile experience of shopping for or reading a book.

 

Hanya kerana kemasan pada bahan promosi perniagaan anda mampu mengubah persepsi bakal pelanggan anda. Fitrah manusia sukakan sesuatu yang cantik. Apabila bahan promosi anda cantik secara semula jadi pelanggan akan tertarik. Selain risalah, kad perniagaan anda juga merupakan bahan promosi perniagaan. Anda memperkenalkan diri dan perniagaan melaluinya. Pastikan kad nama itu bukan menggunakan kad kertas biasa-biasa sahaja.

Sticker barang perniagaan anda juga merupakan bahan promosi perniagaan. Apabila produk anda di pamerkan di kedai – kedai atau pasaraya pengunjung yang melalui di hadapan rak akan melihat jenama anda. Sekiranya sticker anda tidak menarik maka akan hilanglah tarikan interaksi mata pelanggan dengan produk anda.

Kemasan glossy :- jenis berkilat licin , sesuai untuk produk makanan segera, produk mainan

Kemasan matter :- jenis kesat tak berkilat, sesuai untuk produk kecantikan, produk organic

bahan promosi peniagaan

Jadi, dimana hendak saya bertanyakan soalan lebih lanjut? Atau berhubung dengan FLEXISPRINT?

Anda boleh klik buton di bawah untuk berhubung dengan Team Sales FLEXISPRINT ⇓

 

 

Tempahan boleh di pos dan warga sekitar Shah Alam juga boleh self pickup di Flexisprint Seksyen 2 dan Seksyen 13 Shah Alam. Anda boleh semak harga di button ini.

 

 

Waktu operasi (PKPB) masih sama seperti hari biasa iaitu 9.30 pagi hingga 6.30 petang jika mahu walk-in. Kami juga komited dalam usaha sama-sama mengekang wabak pandemik Covid-19,jadi kedai Online kami juga beroperasi 24 jam di Flexisprint.my.

Kalau nak walk-in, alamatnya disini:
  • No 14, Jalan Bunga Tanjung 2/16, Seksyen 2, Shah Alam, Selangor
  • No 12, Jalan Balapan 13/32, Seksyen 13, Shah Alam, Selangor

Singgah, layari dan Follow kami di akaun-akaun ini! Promosi-promosi sticker kami tidak kurang hebat sambutannya disini:

🌸Facebook @Flexisprint

🌸Instagram @flexisprint

Hubungi Kami

FLEXISPRINT Seksyen 2No 14, Jalan Bunga Tanjung 2/16, Seksyen 2, 40000 Shah Alam, Selangor.

+6011 2013 2991 | flexisprint@gmail.com

 

FLEXISPRINT Seksyen 13No 12, Jalan Balapan 13/32, Seksyen 13, 40000 Shah Alam, Selangor.

+6011 3296 3966 | flexisprint13@gmail.com